Nederland hanteert nieuwe rookmelderwetgeving vanaf 1 juli 2022

In nieuwbouwhuizen zijn rookmelders al geruime tijd verplicht. Toch geldt deze wetgeving vanaf 1 juli 2022 ook voor bestaande bouw in Nederland. Het doel? Levens redden door de inademing van rook te voorkomen.

Maak uw huis brandveilig met een rookmelder op elke verdieping

Wist u dat maar 76 procent van de Nederlanders een rookmelder in huis heeft? Voor de overige huishoudens brengt dit aanzienlijke risico's met zich mee. De meeste slachtoffers vallen namelijk 's nachts, doordat ons reukvermogen dan niet werkt. Het inademen van rook gebeurt daardoor ongemerkt. 

Een rookmelder is dan ook de ideale oplossing om uw woning brandveiliger te maken. Deze detecteert de rook en waarschuwt u op tijd in het geval van brand. 

Waar moet uw woning aan voldoen?

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op elke verdieping een rookmelder op te hangen. Ook besloten ruimtes met een vluchtroute moet u voorzien van een rookmelder. Doet u dit niet? Dan riskeert u een boete van uw gemeente. Ook kan uw verzekeraar besluiten om niet uit te keren na een brand in uw woning. 

Welke rookmelders zijn geschikt? 

Wij adviseren om rookmelders op te hangen met een batterijduur van 10 jaar. Hoewel alle rookmelders met batterijen volstaan, is bij een goedkoper model de batterij vaak na een jaar al aan vervanging toe. Met een batterijduur van 10 jaar hoeft u hier langere tijd niet naar om te kijken en wordt u 's nachts niet gewekt door vervelende piepjes.

Heeft u een grotere woning? Dan raden wij aan om rookmelders met een koppelfunctie aan te schaffen. Deze koppelfunctie zorgt ervoor dat alle melders afgaan bij rook of brand. Heeft u al meerdere smart home-producten in huis? Dan kunt u tegenwoordig ook voor een slimme rookmelder gaan. In dat geval krijgt u direct een melding op uw telefoon bij een gevaarlijke situatie.

De juiste melders voor uw huis kiezen?

Wilt u uw woning brandveiliger maken? Maar weet u nog niet welke rookmelders het best bij u passen? Verbouwen in Huis adviseert u graag. Neem direct contact met ons op of kom langs in onze winkel. 

Neem contact op
Benieuwd welke rookmelders bij uw woning passen?

Neem vrijblijvend contact met ons op of kom langs in onze winkel